Unika aktiviteter

efter en inspirerande Skottlandsresa

Unika aktiviteter

efter en inspirerande Skottlandsresa

Så här startade det hela …

I maj 2018 följde vi med på en studieresa, vilken Region Västerbotten Turism arrangerade, till Skottland. Vi besökte olika företag och hajade till när det i ett föredrag berättades om Slow Adventures:

”Det är ju vi!” tänkte vi båda två. Vi började spåna på olika saker som vi skulle kunna göra tillsammans med gäster.

Innan vi åkte iväg hade vi varsina små firmor med olika inriktningar inom textil och trä, men vi hade börjat fundera på vad vi skulle kunna hitta på mer att göra hemma på vår gård.

Eftersom vi bägge två har jobbat en hel del inom service och turistnäring mestadels i Tärnafjällen, så låg det nära till hands att vi ville kunna erbjuda olika aktiviteter. Även det hotell vi jobbade deltid på hade efterfrågat  aktiviteter för sina gäster. Så vi startade igång med sådant som låg nära till hands: tunnbrödsbakning, bastubad, vandring, bär- och svampplockning samt skidåkning. Allt med utgångspunkt från vår Västerbottensgård i Boksjön, Tärnaby.

Om oss

Erica är född och uppvuxen i Boksjön, men har bott och studerat/jobbat på andra ställen runt om i Sverige, provade även på att vara aupair i England. Under tiden som studerande på Textilhögskolan i Borås träffade Erica Hans, som ursprungligen kom från Haparanda men hade hamnat i Trollhättan för arbete på Volvo Flygmotor.

Hans hade cyklat runt i Europa vilket vi några år senare också gjorde tillsammans efter vi gift oss.

Vi återuppbyggde ett mindre gammalt timmerhus som Ericas farfars far timrade när han kom som nybyggare över 100 år tidigare. Vi fick tre söner och då behövde vi ett större hus. Vi lade bud på en Västerbottensgård nere vid kusten. Händige Hans plockade ner huset så att det kunde transporteras upp till fjällen. Återuppbyggnaden tog några år, men det var det värt! Den lilla stugan (Lill-stugan kallad!) har sedan dess fått agera som boende för gäster som vill stanna lite längre.

Här kan ni läsa om vad andra har skrivit om oss och/eller lämna en egen recension»

Och här kan ni se vilka aktiviteter Boksjö bygdegård arrangerar »

Våra aktiviteter och upplevelser:

  • Mjukt tunnbröd bakas i en gammal timrad och vedeldad bagarstuga och Erica lär gärna ut detta traditionella hantverk till gäster (max 4-5 personer åt gången).
  • Vedeldad bastu (timrad förstås!) finns nere vid sjön, i vilken man kan ta sig ett uppfriskande dopp till och med i extrem vinterkyla. På vintern sågar vi upp en vak i isen. Bästa bastun, enligt många finska gäster! En trevlig relax kan man få i det intilliggande ”Båthuset”.
  • På sommaren tar vi med gäster på en halvdags vandring upp till en mindre fjällsjö, där vi fikar och mår gott!
  • När hjortronen mognar och/eller kantarellerna tittar fram så tar vi med gäster på en skogstur. Vi plockar med oss lite av det goda men njuter även av att sitta vid en liten eld och koka kaffe.
  • Turåkning på träskidor är så härligt att det måste vi bara få dela med oss – också! Vi anpassar oss efter gästernas önskemål och färdighet. För många är det en helt ny erfarenhet. Vi skidar ospårat upp genom skogen så att vi får lite nedförsåkning på vägen hem. Gästerna kan med stor fördel använda sina egna bekväma vinterskor/-kängor, vi har sk stövelbindning på de tjärade skidorna.
  • Även en typ av Story-telling ingår i våra upplevelser. Vi berättar om området: platser, växter, personer och filminspelning bland mycket annat. Vi bjuder på både kultur- och naturupplevelser i en vacker dalgång.
  • Vi planerar att utveckla bastu-delen och olika övernattningsmöjligheter.
  • Vi jobbar hållbart och är certifierade enligt GSTC’s (Global Sustainable Tourism Councils) hållbarhetskriterier och har fått  Västerbotten Experience (VX)-sigillet.
  • För oss är det självklart att hushålla med naturens resurser och samtidigt ta tillvara på vad naturen erbjuder.
  • Återbruk och återvinning tillhör vår vardag. Vi använder exvis inte engångsmuggar utan dricker ur träkåsor på våra utflykter.

Vi erbjuder våra gäster ett långsamt äventyr tillsammans med oss, Hans och Erica i Boksjön Slow Adventure.

Varmt välkomna!